Trouwtrend 2012: Victorian Style

Volgens verschillende trendwatchers wordt de Victoriaanse stijl in 2012 hét thema voor bruiloften. Mede door de populariteit rondom de Royal wedding van William en Kate eerder dit jaar, zullen het komende jaar de bruidsjurken, maar ook de bruiloftthema’s veelal daarop geinspireerd zijn.

Monique Lhuillier Spring 2012 Collection

Maar, hoe organiseer je nu een bruiloft in deze, Victoriaanse, stijl?

Trouwjurk: wit en kant
Een Victoriaanse jurk is altijd wit van kleur. Queen Victoria was niet voor niets de trendsetter door het dragen van een witte trouwjurk. Daarnaast zijn kenmerken van een Victoriaanse trouwjurk:lange mouwen, hooggesloten kraag en veel kant en ruches.

Bloemen: Oranjebloesem en rozen
De standaard Victoriaanse bloem is de roos. De rozen worden in een boeket samengesteld, bij voorkeur met oranjebloesem. In de Victoriaanse tijd hechtte men veel waarde aan de betekenis van bloemen. Oranjebloesem is daarom ook niet opmerkelijk: deze staat voor Vruchtbaarheid.

Uitnodigingen: wit en gecaligrafeerd
Voor de uitnodiging kies je voor glad wit- of ivoorkleurig papier met een Victoriaans lettertype (klik op de link voor voorbeelden!). De enveloppen worden gecaligrafeerd en voorzien van een vintage stempel.

Tip: Zoek op zolders van je familie, ouders of grootouders naar oude erfstukken, zoals linnengoed, servies of zelfs zakdoeken.

Roze, groen, goud, juweelgetint, blauw, bordeaux, koper: het decor
Het Victoriaanse kleurenpalet bestaat uit: roze, groen, goud, juweelgetinte kleuren blauw, bordeaux en koper. Voorzie de tafels van antiek kant en vazen met romantisch bloemwerk. Ook kunnen kaarsen niet ontbreken.  Benoem de tafels voor de tafelschikking naar namen uit het Victoriaanse tijdperk (zoals dichters Elizabeth Browning & Alfred Lord Tennyson). Kies voor een traditioneel gastenboek en zet op deze tafel een aantal zwart-wit portretten uit de familie in mooie antieke fotolijsten.  Tip: Zoek op zolders van je familie, ouders of grootouders naar oude erfstukken, zoals linnengoed, servies of zelfs zakdoeken.


Vioolmuziek
Voor de muziek kies je voor violisten tijdens de receptie en een harpist tijdens het diner. Om lekker te dansen tijdens het feest, huur je een strijkkwartet in. De openingsdans is een wals.

Bruidstaart: wit glazuur
De bruidstaart is vaak een vruchtentaart versierd met witte glazuur en bedekt met oranje bloesem. Bij de echte Victoriaanse bruiloften, wordt vaak gekozen voor  een desserttafel en wordt de bruidstaart verpakt en aan de gasten meegegeven bij vertrek (zoals dat ook bij Amerikaanse bruiloften voorkomt).

Voor een echte Victoriaanse bruiloft kies je voor een botanische tuin of een locatie met de zogenoemde ‘manicured lawns’, rozentuinen, het liefst met standbeelden en/of fonteinen.

Mijn locatietips
Voor een echte Victoriaanse bruiloft kies je voor een botanische tuin of een locatie met de zogenoemde ‘manicured lawns’, rozentuinen, het liefst met standbeelden en/of fonteinen. Een greep uit de Toptrouwlocaties die geschikt zijn voor een Victoriaanse bruiloft:

Kasteel Engelenburg, Brummen  (Gelderland)
Kasteel Huis de Voorst, Eefde (Gelderland)
Kasteel de Hooge Vuursche, Baarn (Utrecht)
Landgoed Duin & Kruidberg, Santpoort/Haarlem (Noord Holland)
Kasteel Keukenhof, Lisse (Zuid-Holland)
Landgoed Oldruitenborgh, Vollenhove (Overijssel)

 

Auteur: Angelique Aalders

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: