De Lutherse Vorst en de Protestante Prinses

Een historische bruiloft

De Lutherse Vorst en de Protestante Prinses

Het korset benam haar bijna de adem, maar ze had het er voor over. Op deze dag had ze zich maanden verheugd. De onzekerheid over hun samen zijn had haar slapeloze nachten bezorgd…..

Ze had van hem gehouden vanaf het eerste moment dat ze elkaar in de ogen hadden gekeken.  Ze wist meteen dat hij haar man was. Ze wist ook meteen dat ze er voor zou moeten vechten.

Hij was een Lutherse Vorst, zij een Protestante Prinses. Dat mocht niet samen. Dat kon niet samen. Iedereen had er wel een mening over gehad: het volk, de Staten Generaal, haar gouvernante, de keukenmeid.  Ze had gebeden, gesmeekt, gepraat en uiteindelijk gedreigd nooit meer iets te eten. Het leek niets uit te maken.

Wekenlang liep ze rond met dikke roodomrande ogen van het huilen. Het enige wat zij wilde was haar geliefde voor altijd in haar hart sluiten.

Op een dag, toen ze de hoop bijna had opgegeven, werden haar gebeden verhoord en ging haar hartewens uiteindelijk toch nog in vervulling.  Ze mocht trouwen met de man van haar hart.

En nu stond ze in de deuropening van De Grote Kerk in Den Haag. Ze liep naar binnen, het koor zong een zoet lied en de engelen in het gebrandschilderde raam straalden hun prachtige kleuren van licht over alle genodigden uit.

Het was alsof de engelen hun zegeningen over de bruiloft en alle aanwezigen uitspraken. En toen sprak ze eindelijk de woorden die ze zo verlangde te spreken, de woorden die ze al zo vaak in gedachten had gesproken. “Ja”, zei ze, “ik wil”.’

Prinses Carolina van Oranje Nassau trouwde op 5 maart 1760 met Karel Christiaan vorst van Nassau Weilburg in de De Grote Kerk in Den Haag. Ze was de eerste prinses die in De Grote Kerk trouwde. Het paar kreeg 15 kinderen en leefde nog lang en gelukkig.

Meer locaties bekijken?

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: