De openingsdans, doe er wat aan!

Je zit er middenin: de voorbereidingen voor de grote dag in 2012… Aan bijna alles is gedacht. Bijna. Wanneer de locatie definitief gekozen is, de save the date kaarten verstuurd zijn, de jurk besteld is en de band gereserveerd staat, komen de decoratie, bedankjes en ja… de openingsdans aan de beurt! 


Foto credits: Dutch Eye Photography (Nicole van Vondel)

In een ver, grijs verleden hebben jullie misschien op dansles gezeten en misschien ga je er dus voor het gemak maar even vanuit dat een chacha of een quickstep nog best kan in 2012. NOT! Dat kan dus echt niet meer. Je slaat een modderfiguur als je als twee houten Klaasen suffe rondjes maakt over de dansvloer. Iedereen staat klaar voor het grote moment en jij en je geliefde stuntelen wat van links naar rechts. Uit liefde voor het pasgetrouwde stel springen vrienden al swingend de planken op om de prutsers te verlossen van dit genante moment.  

Check dit filmpje: een typisch pijnlijk saaie first dance »

Maar wat moet je dan?! Meedoen aan So You Think You Can Dance? Je inschrijven bij een dansacademie? Youtube-filmpjes bestuderen?

Nee, er is redding en wel in de persoon van Annemarie de Ruijter van BeautyenBeweging. Deze gediplomeerde dansdocente helpt jullie graag om de gasten versteld te doen staan.

– Hoe ben je op het idee gekomen om deze opleiding te geven?

“Ik ben in 1998 afgestudeerd aan de Dansacademie richting theater, showmusicaldans en dansdocent. Als uitvoerend danseres heb ik een aantal jaren gewerkt voor o.a. Nederlandse Tv-programma’s. Daarna heb ik een toneelopleiding gevolgd in NYC.  Na een jaar of 6 gewerkt te hebben in het onderwijs in dans en drama (Hbo, Mbo, middelbare scholen en theaterscholen) wilde ik wat anders en zelfstandig. Ik wist al heel lang dat ik personal dance training wilde geven aan vrouwen van 30+. Vrouwen die al langer willen leren dansen (jazz, street, klassiek, etc), maar niet tussen de tieners willen staan.”

“Maar ik miste het artistieke, het creëren. Ik wilde ook echt iets neerzetten. Ik nam vrij en ging brainstormen. Maar zoals het gaat met creatieve mensen.. op een dag kreeg ik een ingeving. Ik weet het nog goed, ik kwam net uit de sportschool en opeens wist ik het. Natuurlijk! Sprookjes.., romantiek.., huwelijk.., het huwelijk is net een sprookje! En elk sprookje eindigt en begint met een dans. Ik ga originele openingsdansen choreograferen en aanleren! Dat was nog net voordat dans super populair werd op televisie.”

 – Moet je met de dans rekening houden met de grootte van de feestlocatie?

“Ja. Hoe groot is de ruimte die nog over is als de gasten er zijn? Kunnen de gasten rondom staan tijdens de uitvoering van de openingsdans? Is er een podium en komt daar de DJ of een Live Band? Wat ligt er op de vloer etc?”

‘We moeten de dans aanpassen aan de ruimte en niet andersom’

“Ik neem al deze informatie mee in de voorbereidingen. Vaak bekijk ik de website/feestzaal van de gekozen locatie op internet. We zullen de dans moeten aanpassen aan de ruimte en niet andersom. Of er nu 2, 4, 6 of 10 mensen dansen. Net zoals ik in de choreografie ook rekening houd met de jurk. Verder zijn goede afspraken met locatie, DJ/Band, weddingplanner en bruidspersoneel verstandig om te maken. Wellicht in de vorm van een draaiboek. Hoe beter iedereen op de hoogte is, hoe minder risico je loopt. ‘1 dans, 1 kans’ zeg ik altijd maar weer.”

– Wat zijn de trends voor 2012 als het gaat om de openingsdans?

“Choreografieën op maat t.b.v. de openingsdans, al dan niet gekoppeld aan een thema. De voorspelling is dat bijna alles op maat zal worden aangevraagd in 2012. Ik denk dat bruidsparen eerst zelf goed willen dansen, alvorens bijvoorbeeld het bruidspersoneel mee gaat doen. Ik denk ook dat de openingsdans nog meer een speciaal moment gaat worden dat goed neergezet moet worden.”

“Maar niet meer dan 4 minuten. Verder zullen bruidsparen voorbeelden zoeken op internet en op TV ter inspiratie. Men weet steeds beter wat men wel, maar vooral wat men niet wilt. Alhoewel het benoemen van dansstijlen voor sommigen nog wel lastig blijft. Daarom spreken we vooraf tijdens het kennismakingsgesprek (vrijblijvend en kosteloos) altijd alles zoveel mogelijk door, zodat ik goed op de wensen kan ingaan en me goed kan voorbereiden.”

Inspiratie opdoen?
Bekijk de filmpjes op de website van BeatyenBeweging en misschien stelen jullie in 2012 ook de show bij de openingsdans!

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: