Terugblik op 2011: trends en weetjes

2011, het jaar waarin de nuchtere Hollands bruid werd beinvloed door Amerikaanse tradities, het jaar waarin het homohuwelijk in New York werd toegestaan en in Nederland de ‘weigerambtenaar’ aan de kaak werd gesteld. Eerder deze week trakteerden wij je al op een vooruitzicht op de trends van 2012, maar wat gebeurde er nu op trouwgebied in 2011? Nu 2012 bijna op de stoep staat, staan we nog even stil bij de trends van het afgelopen jaar, opmerkelijke weetjes en belangrijke ontwikkelingen.

Eén van de trouwtrends in 2011: trouwen in het buitenland

Trouwen is (on)gezond
Er zijn nogal wat onderzoeken gedaan naar wat trouwen nu met je gezondheid  doet. Zo werd dit jaar bekend dat het huwelijk je hart gezond maakt. Onderzoekers bewijzen dat gelukkig getrouwde proefpersonen meer kans maakten om vijftien jaar na hun operatie nog in leven te zijn.
Ondanks dat getrouwd zijn gezond is voor je hart, blijken vrouwen sneller dik te worden wanneer ze getrouwd zijn. Mannen komen juist aan na een scheiding.
Stressvrij een bruiloft organiseren zit er niet in voor meer dan de helft van de stellen. Voornamelijk het vinden van de juiste trouwlocatie, het samenstellen van de genodigdenlijst en het budget leveren veel stress op in de huwelijksplanning.

Recept voor een gezond, sterk en gelukkig huwelijk.

Onderzoek: vrouwen die minder wegen dan hun man hebben een gelukkiger huwelijk

Invloeden voor een goed huwelijk
Een onderzoek wees eerder dit jaar uit dat jonge mensen het huwelijk niet mijden omdat het te traditioneel zou zijn, maar vooral vanwege de angst op een latere scheiding. Hoe je een scheiding voorkomt, en dus een sterke relatie behoudt, daar konden
andere onderzoeken weer antwoord op geven:
» Stellen die wachten met seks tot na het huwelijk zouden uiteindelijk een sterkere relatie hebben dan stellen die wel seks voor het huwelijk zouden hebben.
» Vrouwen blijken hun huwelijk eerder moe te zijn dan mannen, zo bleek uit een Brits onderzoek onder 40.000 huishoudens. Oorzaak: vrouwen steken veel energie en tijd in het huwelijk en verwachten hetzelfde van hun man. Weg me die
verwachtingen dus!
» Zorg dat je, als vrouw, een lager BMI hebt dan  je echtgenoot, want ook dan is de kans op een goed huwelijk groter.

Trends van 2011
Dit jaar werd de trend van cupcakes in plaats van (of als aanvulling op) de bruidstaart  verder voortgezet.  Creatief met cupcakes en kleur is ook de trend voor 2012.
In mijn blog ‘In de voetsporen van… zij die trouwden in 2011’ kwam al naar voren dat BN’ers dit jaar voornamelijk kozen voor een zonnige en tropische locatie voor hun huwelijksvoltrekking. In het buitenland trouwen was dan ook één van de trends in 2011. Vooral het romantische Frankrijk en Italie waren populair.

Een trend die in 2011 werd ingezet, maar ook vooral wordt doorgezet in 2012, is de eco-bruiloft waarbij het bruidspaar kiest voor milieuvriendelijke producten.  Deze trend is uit Amerika komen overwaaien.

Een Amerikaans gebruik dat dit jaar tevens steeds meer in ons land terug te zien was, is de Verlovingsshoot. Grappige, lieve, serieuze of romantische shoots, alles kan. De foto’s zijn te gebruiken in de uitnodiging (of voor de Save The Date kaarten –
ook een Amerikaans gebruik dat steeds vaker ook door Nederlandse paren wordt toegepast), of ter decoratie van de bruiloft en het gastenboek.

Keywoorden die 2011 tevens omschrijven: DIY (do it yourself), Vintage en Persoonlijk.

De cijfers
Het afgelopen jaar heeft het NTBO onderzoek gedaan onder bruidsparen, onder andere over financien en genodigden. Een aantal
uitkomsten zijn te vergelijken met een Amerikaans onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd.

De genodigdenlijst bestaat het meest uit 100 tot 150 gasten (34 %), maar tussen de 50 en 100 gasten volgt snel (33 %). 13 % van de bruidsparen heeft een gastenlijst van 150 tot 200 gasten en 10 % kiest juist voor een kleinschaligere bruiloft met 25 tot 50 gasten. 200 gasten of meer komt weinig voor (6%) alsmede een bruiloft met minder dan 25 gasten (4%).
In Amerika bestaan bruiloften gemiddeld uit 141 gasten

Nederlandse stellen zijn gemiddeld 17 maanden verloofd. Bij Amerikaanse stellen zit er gemiddeld 14 maanden tussen het aanzoek en de trouwdatum. In meer dan 90% van de gevallen stelt de man de grote vraag. Bij de helft van de stellen neemt de vrouw vervolgens het roer over, zij maakt dan de meeste beslissingen over de trouwerij.

Bruidsparen verwachten gemiddeld 16.500 euro aan hun bruiloft uit te geven. Een Amerikaanse bruiloft kost gemiddeld 21.000 euro. Opmerkelijk is dat bruiloften in de regio New York gemiddeld 54.000 euro kosten.

 

Trouwlocatie- weetjes
»  Bijna de helft (45%) van de stellen vindt dan ook dat een slechte locatie hun trouwdag kan verpesten. Toch bezoeken de tortelduifjes meestal maar twee (26%) of drie (23%) plaatsen voordat zij hun keuze maken.
» De meeste koppels trouwen het liefst in een kasteel, al is dit veel vaker de droomplek van mannen (79%) dan van vrouwen 42%).
»  De belangrijkste factor om een locatie te kiezen blijkt de sfeer te zijn. 74 % van de bruidsparen vindt dit belangrijk. De sfeer moet passen bij het bruidspaar, het moet ‘goed voelen’. Een volgend belangrijk punt is de afstand tot de woonplaats van het bruidspaar; een meerderheid noemt dit een belangrijke factor bij de keuze van een locatie (71 % vindt dit belangrijk). Dat de locatie centraal in Nederland ligt is al een stuk minder belangrijk, alhoewel veel bruidsparen hier ook enig belang aan hechten. Het bieden van een hoge kwaliteit en service vindt 25 % van de bruidsparen belangrijk. De prijs (7 % belangrijk), de exacte ruimte die de locatie biedt (3 %) en mogelijkheid om te overnachten (2 %); ze zijn in aflopende mate van belang voor de keuze van een
locatie.  Klik hier voor het totale artikel met bovenstaande uitkomsten (onderzoek NTBO).
»  Toptrouwlocaties.nl lanceerde in 2011 haar Trouwlocaties app voor zowel de iPhone als de iPad. Binnen de app kan je, net als op de site, zoeken naar de droomlocatie voor je bruiloft en je zoekopdracht verfijnen aan de hand van tientallen criteria.

Het weigeren van de weigerambtenaar.

Homohuwelijken
» Op 1 april 2011 was het tien jaar geleden dat het homohuwelijk in Nederland werd toegestaan. Nog steeds trouwt nog slechts 1 van de 5 homokoppels tegenover 4 van de 5 heterokoppels.
» Dit jaar trad voor het eerst een homokoppel in Cuba in het huwelijk, maar dit kon enkel omdat één van de twee mannen zich had laten ombouwen tot vrouw.
» Op 24 juli 2011 werd ook het homohuwelijk in New York gelegaliseerd. Diezelfde dag trouwden honderden koppels.
» Het woord weigerambtenaar werd door de Genootschap Onze Taal verkozen tot hét woord van
2011. Een weigerambtenaar staat voor een ambtenaar die geen homohuwelijken wil sluiten. In de Tweede Kamer is het voorstel om weigerambtenaren aan te pakken in november aangenomen met 84 stemmen voor en 58 stemmen tegen.

Meest gezochte zoektermen Google
De meest gezochte zoektermen op Google, gerelateerd aan huwelijk hebben weinig met huwelijksplanning van doen, maar meer met de Royals die dit jaar in het huwelijk zijn getreden. Ook Jan Smit zijn bruiloft was populair onder de googlers – hij staat op 7 in de ranglijst van meest gezochte zoektermen. Opvallend genoeg staat de zoekterm Trouwen pas op de negende plek. (Google Zeitgeist).

1. William & Kate
2. Gedichten
3. Prins Albert, Monaco
4. Live huwelijk
5. Cadeaus en bedankjes
6. 40 jaar
7. Jan Smit
8. Maxima
9. Trouwen
10. 25 jaar

 

Auteur: Angelique Aalders

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: