Help, we overschrijden ons trouwbudget!

Jullie zijn erover uit: de begroting is rond: het maximale budget is bepaald. Na lang wikken en wegen, concessies doen en informatie inwinnen,  zijn de grenzen gesteld en kunnen jullie aan de slag om de bruiloft te organiseren die volledig aan jullie wensen voldoet, maar waarvoor jullie geen maanden, of jaren na de bruiloft nog enorme leningen moeten afbetalen.  Via enorm veel (online) bronnen, kan je een voorbeeld krijgen van de onderdelen die je in een begroting moet opnemen. Vergeet echter niet, dat er vaak nog extra kosten bij komen die je waarschijnlijk niet in je begroting hebt opgenomen.

“Ja lief, het stond niet in begroting, maar die killer high heels kon ik ECHT niet laten liggen. Je wilt toch ook dat ik er mooi uit zie?”

De vergeten kosten bij trouwkleding
Heb je een budget van 2000 euro voor bruidskleding? Geef dan niet bij de bruidssalon aan dat dit ook echt je budget is voor de trouwjurk. Je zult verbaasd staan hoeveel kosten er nog bij komen? Denk hierbij niet alleen aan een mogelijke sluier of ander haaraccessoire, maar ook aan je hoepel, torselet, panty’s, schoenen, lingerie en zeker niet te vergeten: de (eventuele) vermaakkosten.  Bij mannen idem dito: vergeet niet dat er bij een trouwpak ook een gilet, strop- of vlinderdas, maar ook sokken, goed ondergoed en manchetknopen aangeschaft moeten worden. En last but not least: wil je natuurlijk na de bruiloft dat jullie kleding op een goede en professionele wijze gereinigd wordt. Neem dus ook de stomerijkosten mee in de begroting!

Naamkaartjes, menukaarten, bedankkaarten… de (vaak) vergeten kosten bij drukwerk
Je hebt een budget voor trouwkaarten bepaald, aan de hand van offertes die je bij diverse leveranciers hebt opgevraagd. Vergeet niet dat het drukwerk daar nog niet ophoudt. Denk aan bedankkaartjes, menukaartjes, kaartjes voor de tafelschikking, En niet te vergeten de portokosten. Dat is toch inmiddels al €0,50 per kaart. Let daar overigens goed op bij de keuze van je trouwkaart, sommige bijzondere trouwkaarten verlangen zelfs twee postzegels.

Hebben jullie de trouwlocatie nog niet uitgezocht, maar het budget al wel bepaald? Op Toptrouwlocaties.nl kan je tegenwoordig ook trouwlocaties zoeken die passen binnen jullie prijsklasse.

DIY styling
Een grote bron van bezuiniging is de DIY styling. Vergeet niet dat de materialen die je hiervoor aan moet schaffen ook geld kosten en dat je altijd een marge inbouwt voor als het ‘mislukt’, of als blijkt dat je zelf helemaal niet zo handig bent of er geen tijd voor hebt.  Bedenk ook goed van tevoren wat je gaat maken en wat dat gaat kosten. Een creatief naamkaartje bij de tafelschikking kan al snel de kosten omhoog schroeven.

“We kunnen het toch niet maken om onze ceremoniemeester tot ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te laten werken, zonder dat daar een bedankje tegenover staat”?

Cadeaus
Vaak vergeten, of onderschatte kosten, zijn de kosten voor cadeaus voor getuigen, ceremoniemeester(s) of andere belangrijke personen die hebben geholpen bij de bruiloft.

Tips om extreme budgetoverschrijdingen voor te zijn:
– begroot liever iets te ruim dan te krap. Je kunt je aanstaande blij maken met een mooie strakke begroting, maar de verrassing (in negatieve zin) is des te groter als blijkt dat het onmogelijk is om binnen de begrote kosten te blijven;
– vraag je locatie of cateraar of je een proefdiner aangeboden krijgt, of dat je daar dus kosten voor moet berekenen in je begroting;
– maak een realistische berekening of je ‘beter af bent’ met dranken op nacalculatie of op uitkoop (heb je ‘grootverbruikers’ in je gezelschap?);
– maken jullie gebruik van trouwvervoer, zorg dan dat je allen kosten in je begroting meeneemt, niet alleen de kosten voor de huur, maar ook eventuele kosten voor benzine, chauffeur, wachttijden, parkeren, etc;
– vergeet niet dat leveranciers bijna altijd reiskosten in rekening brengen;
– check bij leveranciers ook altijd of de prijzen inclusief of exclusief BTW vermeld staan;
– neem altijd een post onvoorzien (10%) op in je begroting, zodat je op dit potje kunt terugvallen indien er extra kosten ontstaan die je niet voorzien had. Zodat je dus niet bij je aanstaande hoeft te smeken om extra budget voor die geweldige centerpieces die je gezien hebt, of voor een wat creatiever gastenboek.

Hebben jullie nog extra tips voor onze lezers om het budget niet te overschrijden? Laat dan een reactie achter.

Auteur: Angelique Aalders

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: