Tips voor de beste trouwfoto’s

Leg het vast
Alles doen jullie eraan om het de mooiste dag van jullie levens te maken. Die fantastische jurk, bijpassende schoenen, een op maat gemaakt pak voor de bruidegom, maandenlange aankleding van een bruiloft waar je als klein meisje al van droomde. Die en die versiering, dat bepaalde cakeje (na jezelf wat kilootjes aan gegeten te hebben bij het proberen van al die verschillende soorten bruidsgebak), die ene droomlocatie. En dan, na al die inspanning, moet er natuurlijk voor jullie zelf en de volgende generaties de mogelijkheid zijn om na te genieten van die fantastische bruiloft. Juist, door middel van de mooiste kiekjes.

Fotoreportage met natte afloop
Het Engelse stel Richard Hay en Lysa Morrison trouwde in februari gevolgd door de welbekende fotoshoot. Helaas voor de bruid ging er iets mis… Kijk en huiver:

Richard, die niet eens een poging doet zijn bruid uit het ijskoude water te vissen, mag blij zijn dat zijn vrouw hem niet verlaten heeft na dit incidentje. Zo moet de bruidsshoot dus níet.

Zo eindigt je bruidsreportage niet in het water

1. Vind een fotograaf die bij je past
Deze eerste tip is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe de bruidsfoto’s uiteindelijk worden ligt grotendeels bij de fotograaf. In eerste instantie is het handig om te bekijken in welke stijl jullie de foto’s willen, omdat fotografen vaak in een eigen stijl werken. Dit zijn de meest voorkomende stijlen:

Traditioneel- Alle hoogtepunten van de bruiloft worden op geposeerde wijze op de foto vastgelegd. Gasten worden van hun beste kant op de foto gezet. Daarnaast worden er foto’s van bijvoorbeeld het bruidsboeket en de taart gemaakt.

Journalistiek- In deze stijl zal het verhaal van de bruiloft worden verteld in fotovorm. De fotograaf doet z’n best om zo anoniem mogelijk rond te lopen en zo natuurlijke foto’s te maken.

Special effects- In deze stijl zal de fotograaf grappige effecten gebruiken om trouwfoto’s extra flair te geven.

Worden jullie het maar niet eens over de leukste stijl? Zoek dan een fotograaf die alle drie de stijlen onder de knie heeft!

Kijk bijvoorbeeld eens op deze sites voor bruidsfotografie met goede recensies!
http://www.dviews.nl/
http://www.phtgrphr.nl/
http://www.rijstenrozen.nl/

Als je een fotograaf hebt gevonden die voldoet aan deze eerste eis is het heel belangrijk dat je een klik hebt met hem of haar. Vergeet niet dat de fotograaf de hele dag zal rondlopen op jullie trouwdag, dus een sociaal persoon is geen overbodige luxe.

De meeste fotografen zullen rond de €1100 vragen voor een basispakket. Dit is veel geld, maar bespaar hier vooral niet op. Over vijftig jaar hebben jullie de foto’s toch nog steeds boven de eettafel hangen?

2. Zorg voor back-up
Hier wil je natuurlijk niet aan denken als je eindelijk een goede fotograaf hebt gevonden, maar het kan helaas altijd gebeuren dat jouw fotograaf ziek wordt, nét op de dag dat jij hem nodig hebt. Informeer bij je fotograaf naar een vervanging in dit zeldzame geval. Zo ben je in ieder geval voorbereid.

3. Vraag of de fotograaf zich passend kleedt
Je wilt natuurlijk dat iedereen er op z’n mooist uitziet op je bruiloft. Vooral als je een thema hebt, is het leuk als iedereen zich daar daadwerkelijk aan houdt. Om de fotograaf wat meer te laten opgaan in je publiek kun je hem of haar vragen of hij zich ook naar thema kan kleden.

4. Plan de trouwfoto’s
Hoe leuk het ook is om spontane kiekjes te hebben, het is geen overbodige luxe om een planning te maken van momenten of details waar je sowieso foto’s van wilt hebben. Ook zou je een lijstje kunnen maken van personen waar je in ieder geval mee op de foto wilt. Maak geen tien pagina’s tellend draaiboek waar de fotograaf aan vast zit, de foto’s die worden gemaakt uit fotografie ervaring zullen vaak juist het leukste zijn.

Een leuke suggestie is om foto’s te laten maken van de voorbereidingen van de bruiloft. De spannende momenten waarin de bruid haar make-up laat doen en in de jurk gehesen wordt, kan de bruidegom zo achteraf tóch nog te zien krijgen.

5. Timing is everything
Timing is everything, een uitspraak die eigenlijk voor alles in het leven opgaat. Want niets is vervelender dan dat je gehaast wat plaatjes moet schieten omdat de gasten in het gemeentehuis wachten op het jawoord… Als je voor de ceremonie foto’s wilt maken, begin dan ongeveer tweeënhalf uur van tevoren met aankleden en maquillage. Zo kun je een uur voor de ceremonie ontspannen naar de camera lachen.

6. Speel in op het weer
Dat het regent op jullie trouwdag is balen, maar helaas kan de eeuwenoude zonnedans jullie niet uit de brand helpen. Gebruik het weer om de sfeer van jullie bruiloft weer te geven in de foto’s. Als het regent ga je vrolijk lachend met een paraplu op de foto, (zorg dan wel voor paraplu’s passend bij het thema). Als het sneeuwt laat je de jonge neefjes en nichtjes een sneeuwballengevecht houden waar jij tussen uitblinkt in je bijpassende sneeuwwitte jurk – speciaal voor deze situatie uitgekozen uiteraard!

7. Gebruik je trouwlocatie
De trouwlocatie is niet voor niets de locatie geworden die de eer verdient deze dag met jullie te mogen delen.  Gebruik ‘m dan ook zeker! Je kunt enorm veel uit je locatie halen, waaronder foto’s om de sfeer van de dag beter te laten uitkomen. De fotograaf zal hier meer dan genoeg ervaring mee hebben, dus wees niet bang hem ernaar te vragen.

8. Wees ontspannen
Probeer je emoties te laten zien! Je doet dit (als het goed is) maar één keer, dus waarom zou je te veel nadenken over hoe je op de foto staat? Het is veel mooier als je gewoon een praatje maakt met je aanstaande man en je stress weg lacht. Vergeet de fotograaf met zijn intimiderende gereedschap, en maak je vooral geen zorgen: fotografie is een vak en jouw met zorg gekozen fotograaf weet dondersgoed hoe hij jullie het beste op de foto kan zetten. Geniet er gewoon van!

9. Maak een fotoalbum
Meestal kan je fotograaf achteraf een mooi fotoalbum maken van jullie grote dag, maar je kunt dit eventueel ook zelf doen. Zorg wel dat je een boek in hoge kwaliteit laat maken. Let erop dat de tussenblaadjes van het album geen zuur bevatten, dat zorgt ervoor dat de foto’s extra lang mooi blijven en niet verkleuren. Bespaar niet op je fotoalbum, dit is een namelijk een prachtig aandenken.

Kijk eens op www.mybks.nl, hier kun je zelf gemakkelijk een mooi en kwalitatief trouwboek in elkaar zetten.

10. Online bekijken
Informeer bij de fotograaf of het mogelijk is voor de gasten om de foto’s ergens online te bekijken. Meestal zal je een link krijgen van de fotograaf, deze kun jij dan weer naar de genodigden sturen.

Nog niet genoeg tips? Kijk dan even hier voor een zeer uitgebreide gids met dingen waar je rekening bij moet houden bij onder andere het kiezen van de bruidsfotograaf.

 

Meer van Melissa

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: