De Belgische Bruiloft. Cultuurverschillen? Jazeker!

Toen ik op 17 mei als dolgelukkige en kersverse Mevrouw Aalders wakker werd in de bruidssuite van Groot Warnsborn was er een grote kans dat het pikzwarte gat zich zou gaan aandienen. Onze grootste en mooiste dag van ons leven, waar we onze liefde voor elkaar konden delen met al onze lieve vrienden en familie was na ruim een jaar van voorbereidingen voorbij, schluss, finito. Er volgde nog een gezamenlijk ontbijt (aanrader!), zodat we de dag nog in stijl en met lieve mensen om ons heen konden afsluiten.

Photography: Tag7 Photography

Een nieuwe bruiloft in het verschiet, met een Belgisch pintje … ehh.. tintje.

Al snel was het grote gat dat zich aandiende gevuld met nieuwe plannen,  bruidssuikers, draaiboeken, bruidsjurken, etcetera. Mijn zus kondigde namelijk niet lang na onze bruiloft aan óók eindelijk in het huwelijk te treden met haar vriend. Ik vond het al zo bijzonder dat ze helemaal achteraan ging staan bij het vangen van het bruidsboeket. ‘Zal wel tactiek zijn’, dacht ik.  Omdat het aanstaande bruidspaar niet zo veel heeft met 2013, besloten ze nog dit jaar in het huwelijk te treden. Wat volgde was de organisatie van een tweedaagse, winterse bruiloft in zowel Nederland als België, in een half jaar tijd. In december vinden hun grote dagen plaats. Vanwege hun woonplaats Brussel zit er dus ook een typisch Belgisch feestje in. Elke week word ik weer verrast met hoe anders bruiloften –op detailniveau- in België zijn. Vandaar deze blog over de verschillen tussen Nederlandse en Belgische bruiloften. Want ondanks de vervaagde grenzen en de ogenschijnlijk gelijke culturen, er is wel degelijk een groot verschil.

Een persoonlijke, emotionele en humoristische huwelijksceremonie tegenover officiële wetteksten

 

Photography: Tag7 Photography

De huwelijksceremonie in het stadhuis
Het begint al bij de ceremonie in het stadhuis. In Nederland heb je als bruidspaar al een enthousiaste en geweldige voorbereiding tijdens het kennismakingsgesprek met de ambtenaar, in België vul je nog net op een officieel formulier je werk en hobby’s in voor de ‘personal touch’. Kan in Nederland nog ‘gespeeld’ worden met de ceremonie door mooie emotionele speeches, persoonlijke verhalen en humor te verwerken, in België zijn het met name wetteksten die door de burgemeester worden voorgedragen, alvorens jullie elkaar het ja-woord geven. In België heb je ook minder vrijheid. Je moet trouwen in het stadhuis van het stadsdeel waar je gevestigd bent en ook nog eens op vaste tijden (in verband met de beschikbaarheid van de burgemeester of diens waarnemer). Ceremonies duren hierdoor vaak ook korter dan in Nederland. Daarnaast wordt vaak de keuze gemaakt voor 1 in plaats van 2 getuigen.  Toch een persoonlijke ceremonie? Dan kan je ook als Belgisch bruidspaar natuurlijk een ceremonieel huwelijk boeken bij een zelfstandig trouwambtenaar.

De invloed van ouders, bourgondische vijfgangendiners  en feesten tot in de vroege ochtend.

Photography: Tag7 Photography

Een typische Belgisch trouwfeest
In Nederland is een ‘scheiding’ tussen dag- en avondgasten gebruikelijker dan bij onze zuiderburen. Komt daar dan ook ons gierige imago vandaan? Een bruiloftsfeest met tenminste 300 personen zal je daar dan ook vaker zien (tegenover gemiddeld 100-125 gasten bij een trouwfeest in Nederland). Familie, vrienden en status lijken hier een stuk belangrijker. Bezoek je in Nederland een locatie tijdens bijvoorbeeld een Open Toptrouwlocatieroute, zie je met name de aanstaande bruidsparen met zijn tweetjes de sfeer van locaties ervaren. Kom je op een open avond bij een Belgische locatie, dan zijn  ‘enkele paartjes’ ver te zoeken. Ouders van de bruidsparen spelen bij Belgische huwelijken een grotere rol. Ook zij hebben inspraak in wie er uitgenodigd worden, waar we in nederland die verre tante –die je wellicht nog nooit ontmoet hebt – achterwege laten, in België is het vaker ‘not done’ om hen niet op je huwelijksfeest te ontvangen.

Spectaculaire opkomst van de bruidstaart
Een bourgondisch vijf-gangen-diner die naadloos overgaat in een spetterend trouwfeest. Waar in Nederland vaak een diner wordt afgesloten en het gezelschap zich vervolgens verplaatst naar de feestruimte, is het diner in België vaak onderdeel van het feest. Iedereen geniet mee van een heerlijke maaltijd.  Tijdens het feest is een spectaculaire opkomst van de bruidstaart (volgens traditie onder speciale muziek ‘Lacs du Connemara’  terwijl alle gasten met hun servetten zwaaien), die vervolgens naast de andere zoete desserts én kaasplankjes geserveerd wordt. De openingsdans wordt pas rond 22.30 opgevoerd, waarna heeft feest losbarst. De desserttafel nog binnen bereikt, maakt dan ook dat in Belgie hapjes tijdens het feest minder gebruikelijk zijn.

Hoe houd ik het vol op die hoge hakken tot de vroege ochtend? 

Feesten tot in de vroege uurtjes

Toptrouwlocatie in Belgie: Café Modern


Ook in Nederland willen we natuurlijk niet dat het huwelijksfeest ten einde komt. Wie wil de mooiste dag nu echt al afsluiten? Het liefst feesten we natuurlijk nog ontzettend lang door en verlengen we deze mooiste dag tot in den treuren. Toch is het in Nederland gebruikelijk dat de horecasluitingstijd het einde van het trouwfeest aangeeft. Ergens tussen 00.00 en 1.00 uur zwaaien we onze gasten uit en geven we een liefdevol bedankje aan ze mee als aandenken aan de grote dag. Zoekend naar referenties van de huwelijkslocatie van mijn zus en aanstaande zwager, kwam ik verrassend genoeg uit op enorme negatieve reacties: ‘Belachelijk dat de stekker al om 4 uur uit het huwelijksfeest getrokken wordt’! In België is het namelijk gebruikelijk dat feesten tot in de vroege ochtend (mogelijk zelfs tot 7 uur!) duren. Een lange dag voor weddingplanners en ceremoniemeesters dus, maar ook voor de gasten. Want hoe houdt je het –charmant- zo lang op je killer high heals vol?

Toptrouwlocatie in Belgie: Landhuis Ardennen

Niets aan het toeval overlaten
Over ceremoniemeesters gesproken, in Nederland is het nog vaak gebruikelijk dat een broer, zus of vriend deze regisseurstaak op zich neemt. In België wordt niets aan het toeval overgelaten en kiezen bruidsparen meer en meer voor professionele regisseurs of weddingplanners. Omdat Belgische bruiloften achter de schermen vaak strakker geregisseerd zijn, betekent dat ook een andere benadering wanneer je met een locatie in België samenwerkt. Het liefst wordt niets aan het toeval overgelaten. Als weddingplanner of ceremoniemeester moet je dus alles goed en strak met de locatie doorspreken zodat zij niet voor verrassingen komen te staan.

 

Op Toptrouwlocaties.nl vind je een aantal trouwlocaties in Belgie:
Landhuis Ardennen
Café Modern

Benieuwd hoe deze Belgisch/Nederlandse bruiloft uiteindelijk gerealiseerd is? In januari plaatsen we deze Real Wedding uiteraard hier op weddingplanner.nl.

Bekijk ook dit hilarische filmpje: Belgische humor van een iets te betrokken DJ…..

Fotocredit: Tag7 Photography

 

Meer van Angelique

Laat een reactie achter

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34A-B
1087 HN Amsterdam
T 020 395 1585
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op:
» Twitter.com/trouwlocatie
» Twitter.com/toptrouwblog
» Facebook

Trouwlocatie tweets