Heeft de bruidstaart een geschiedenis?

Waarom zijn de traditionele bruidstaarten wit?  

De historie van de bruidstaarten gaat terug tot het Romeinse Rijk. Het was toen de gewoonte om de bruidstaart te kruimelen over het hoofd van de bruid. Hiermee gaf de bruidegom zijn dominantie aan. Daarna werden broden op elkaar gestapeld eigenlijk het prille begin van de meerlaagse  bruidstaart. Deze broden werden dan boven het hoofd van de bruid gebroken. Met als symboliek dat de bruid haar maagdelijk ging verliezen.

Toen de bruidstaart door het huwelijk tussen stadhouder Willem III en de Engelse prinses Mary Stewart naar Nederland kwam was de bruidstaart doorspekt met symbolieken. De witte rozen stonden bijvoorbeeld garant voor de maagdelijkheid van de bruid. En de krenten en rozijnen in de onderste laag stonden voor vruchtbaarheid.

De bruidstaart was bedekt met amandelen en suiker dat symbool stond voor het zoete en bittere van het huwelijk

Door de jaren heen zijn de gebruiken en ceremonies van de bruidstaarten veranderd. De naam bruidstaart symboliseerde dat de bruid het middelpunt van de trouwdag was. Nu mag ik hopen dat de bruidegom toch ook een rolletje heeft gekregen als stralend middelpunt.

Rond de 19e eeuw verdwenen de broden en deed de bruidstaart zijn intrede. Van simpele 1 laags taarten gingen we richting de huidige bruidstaarten die vaak uit meerdere witte lagen bestaat. Er ontstond een traditie dat de bovenste deel van de bruidstaart werd ingevroren en gegeten werd wanneer het eerste kind geboren was.

Krenten in de bodem?

Rijst gooien nadat het bruidspaar de kerk of het stadhuis uitkwam heeft de symboliek van vruchtbaarheid. Maar vroeger werden in de bodem van de bruidstaart rozijnen meegebakken met de dezelfde symboliek als het rijst gooien.

Witte rozen op de taart beloofden dat de bruid nog maagd zou zijn.Tegenwoordig zijn rozen op een bruidstaart bijvoorbeeld rood, de kleur van de romantiek. Daarom ook is de bruidstaart officieel altijd wit: de bejubeling van de maagdelijkheid.

De bovenste laag vertegenwoordigde het oudersnest:  twee zwanen van suiker, symbool voor de man en de vrouw en eeuwige trouw. De uitgeslagen vleugels staan voor ‘het nest uitvliegen’.

Met marsepein dat bestaat uit suiker en amandelen werd de bruidstaart afgedekt een combinatie van Zoet & Bitter.

De vermenging hiervan, zoals eerder gezegd, staat voor een voorproefje op het huwelijk: de mooie en de minder mooie kanten er van. Maar de marsepein laag had ook een functie. Vroeger had men geen koeling en zo werd de houdbaarheid van de taart een paar dagen gerekt.

Leuke wetenswaardigheden over de geschiedenis van de bruidstaart.

Het aansnijden van de bruidstaart is tenslotte de eerste daad die jullie als Mr. & Mrs. doen!

Kijk voor inspiratie en de lekkerste en mooiste bruidstaarten en dessert tables op www.cakeaffair.nl

 

groetjes

 

Wiesje Hallewas

Wedding & Planning

 

 

 

 

Meer van Wiesje

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: