Ceremoniemeesters opgelet: Tien belangrijke tips

Een bruiloft: een moment om te genieten van de liefde van het bruidspaar, de romantische ambiance die er heerst en het gezellige samenzijn van de gasten. Een persoonlijke ceremonie met tranentrekkende opkomst, genieten van een heerlijk diner of buffet, borrel of receptie en uitbundig meedansen op het feest.

Voor een ceremoniemeester is dit toch anders. Tijdens de ceremonie houd je je bezig met of de locatie wel op tijd de muziek instart en of de microfoon wel werkt, en tijdens de laatste dans ben jij al bezig met het organiseren van een verrassing tijdens het vertrek of ben je bedankjes aan het uitdelen. De mooie, maar ook verantwoordelijke taak van een ceremoniemeester is om de huwelijksdag zo te laten verlopen zodat met name het bruidspaar, maar ook de gasten, volledig kunnen genieten van de dag. Een andere gradatie van genieten dus, want wat is er mooier dan aan het eind van de dag met de benen omhoog te kunnen nagenieten van de dag waar jij een aanzienlijk steentje in hebt bijgedragen?

Afgelopen vrijdag was ik ceremoniemeester van een prachtige bruiloft van een goede vriendin van mij –en haar verloofde natuurlijk-. Dit bracht me direct om het idee om een aantal tips met jullie te delen.

Ben je binnenkort ceremoniemeester, neem dan onderstaande tips mee zodat je én kunt genieten van het bruidspaar en de dag én in optima forma van je verantwoordelijke taak als ceremoniemeester.

Tip 1: Vraag om hulp
Hoe leuk je het zelf ook vindt en hoe graag je het heft volledig in eigen hand wilt houden; vraag anderen om hulp. Durf het personeel van een locatie te vragen of ze kunnen helpen met de decoratie, of ze de loper voor je klaar kunnen leggen. Neem ook hulp aan van andere gasten. Misschien is er wel een andere vriend of vriendin die even wil helpen met decoratie, het uitdelen van de bedankjes of het ‘bemannen’ van het (creatieve) gastenboek.

Tip 2: Durf af te wijken van het oorspronkelijke plan (met mate)
Stel, de bruid in spe heeft het hele decoratieplan uitgetekend, maar op de locatie blijkt dit met de materialen niet zo praktisch óf mooi uit te komen. Durf dan van het oorspronkelijke plan af te wijken. Als de toptrouwlocatie er alsnog tiptop uitziet, zal 9 van de 10 bruidsparen niet eens opvallen dat het er anders uitziet (bridezilla’s uitgezonderd, dus schat dit van tevoren goed in). Onderbouw de andere keuzes wel, mochten er achteraf vragen over komen ;-).

Tip 3: Houd het hoofd koel
Gaat er iets anders dan gepland? Probeer dan te voorkomen dat je direct in de stressmodus belandt. Blijf glimlachen, blijf rustig lopen en doe alsof er niets aan de hand is. Probeer een goede en snelle oplossing te vinden voor het probleem (en vraag ook hier hulp bij).

Tip 4: Houd ogen en oren open
Niet iedereen zal je direct aanschieten wanneer er iets aan de hand is. Vind het bruidspaar dat de muziek te hard staat (of te zacht), dat het gezelschap zich teveel verspreid of wil oma graag zitten maar ziet ze nergens een zitplek? Zorg dat je je ogen en oren openhoudt om op dit soort momenten in te springen.

Dat maakt je als ceremoniemeester nog waardevoller.

Tip 5: Eet en drink zelf ook voldoende
Als ceremoniemeester ben je al snel geneigd om jezelf weg te cijferen. Als alle gasten lekker aan de borrel zijn en genieten van allerlei lekkere hapjes, ben jij misschien bezig met andere zaken, als het klaarmaken van de feestzaal of het bemannen van het gastenboek. Zorg echter wel dat je zelf ook voldoende eet (en drinkt!) zodat je niet aan het einde van de dag van je graadje gaat. Een goede locatie (met goed personeel) zorgt daar overigens ook voor en zal de ceremoniemeester in de gaten houden en hapjes en drankjes aanbieden.

Tip 6: Voorbereiding met het bruidspaar
Zorg dat je zelf het draaiboek gemaakt hebt of er nauw bij betrokken bent. Zo heb je dit sneller in je hoofd zitten en zal je minder snel voor vragen komen te staan. Daarnaast zorgen veel bruidsparen zelf voor de voorbereiding van bijvoorbeeld decoratie. Leveren zij zelf de materialen aan bij de locatie? Zorg dan dat je erbij bent wanneer de dozen of kratten worden ingericht. Zo voorkom je dat je eerst een uur aan het zoeken bent naar linten, bedankjes, etc. Scheelt een hoop tijd én stress.

Tip 7: Programmeer belangrijke telefoonnummers voor in je telefoon
Mogelijk heb je weinig telefoonnummers op de dag écht nodig, omdat je in de voorbereiding alles al zo goed gepland hebt, dat iedereen op de juiste plek op de juiste plaats gereed staat. Toch kan het voorkomen dat een boeket niet op tijd geleverd wordt, dat een oppas eerder moet komen omdat het bruidskindje in slaap is gevallen of dat de ambtenaar nog niet op tijd gearriveerd is.

Zorg dat je belangrijke telefoonnummers dus al een dag van tevoren in je telefoon hebt gezet, zodat je niet het hele draaiboek hoeft door te neuzen om het nummer op te zoeken.

Tip 8: Durf het bruidspaar (in de voorbereidingen!) soms ook tegen te spreken
Onmogelijke of bizarre ideeën of teveel de controle willen behouden. Sommige bruidsparen kunnen af en toe te gespannen toewerken naar de bruiloft, teveel de heft in handen willen houden en werkelijk elke detail of elke mogelijke valkuil voor zijn. Durf het bruidspaar in de voorbereidingen soms ook een halt toe te roepen. Het komt echt wel goed, vertrouw daarop.

Tip 9: Evalueren doen we morgen
Een goede tip die de fotograaf mij gaf was: de evaluatie komt morgen. Wat er ook anders of zelfs mis gaat, laat het direct los. Probeer er niet te veel mee te zitten en bespreek dit niet op de dag zelf. Evalueren doen we morgen!

Tip 10: Geniet
Last but definitely not least: in de meeste gevallen, tenzij je als professioneel ceremoniemeester bent ingehuurd, ben je als ceremoniemeester ook een gast van de bruiloft. Een goede vriend of familielid heeft net zo goed het recht om van de bruiloft te genieten.

Laat af en toe je taak als ceremoniemeester even vallen en waag ook een dansje op de dansvloer, ga even over koetjes en kalfjes praten met één van de andere gasten.

 

 
Auteur: Angelique Aalders
Fotocredits:
Foto 1: Rutger Burger Fotografie, bruiloft in locatie ’t Vaantje, Reeuwijk – 2014

Foto 2 en foto 3: Dick van Baarsel, bruiloft in locatie Oranjerie Groot Warnsborn – 2012 

 

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: