De gastenlijst: 4 argumenten bij een meningsverschil

shutterstock_302626634 3

“Trouwen is niet alleen voor vrouwen”, meent aanstaande bruidegom Daniël. Hij vroeg zijn vriendin Jacqueline dit jaar ten huwelijk, op een regenachtige avond op het strand van Noordwijk. Zij antwoordde met een volmondig ‘ja!’ en inmiddels zitten zij midden in de voorbereidingen. Omdat Daniël vindt dat trouwen teveel een ‘vrouwending’ is geworden, deelt hij zijn ervaringen in deze blog als Groom to be. Deze aflevering: de gastenlijst!

Beste aanstaande bruidegom,

Als je deze blog hebt gevolgd, heb je al tips gelezen over het aanzoek en over het vinden van dé top trouwlocatie. Ik besef me nu dat ik met die tweede aflevering iets te voorbarig ben geweest. Want hoewel je natuurlijk al best wat rond kunt kijken, ga je pas echt op trouwlocatiejacht als je een gastenlijst hebt. Het is nogal een verschil of je een locatie zoekt voor 80 of 180 personen. Maar hoe bepaal je wie wel en wie niet mag komen?

Van de zoektocht naar de perfecte verlovingsring tot aan het openingsnummer van je huwelijksfeest: het huwelijk is een regelrechte ramp voor mensen die gevoelig zijn voor keuzestress. Gelukkig zijn er op internet genoeg lijstjes met tips om je gastenlijst te maken. Samenvattend: ‘Volg je gevoel, het is jullie dag’. Maar wie houden we nou voor de gek? Jij weet al lang wat je wil. Nu je partner nog!

Daarom in deze blog: Vier beproefde argumenten om je partner te overtuigen om de gastenlijst in te korten / langer te maken.

  1. Ethiek

statue-pondering-1460276Ja, jouw huwelijk is bijzonder. Maar je bent heus niet de eerste die problemen had met de gastenlijst. Er bestaat geen vraagstuk waar de oude Grieken en Romeinen en andere filosofen zich niet ook al over hebben gebogen!

Quid Pro Quo: Jouw oom Piet heeft mij ook niet uitgenodigd voor zijn huwelijk. Voor wat hoort wat!

Of:

Gouden leefregel: Okee, oom Piet heeft jou ook niet uitgenodigd voor zijn huwelijk, maar dat vond je toch jammer? Je moet boven die wraakzucht staan: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’.

 

  1. Traditie

Wat doe je als je geen goede argumenten hebt? Dan beroep je je op traditie!

In mijn familie zijn ooms, tantes, achternichten en -neven al eeuwenlang de belangrijkste gasten op huwelijksfeesten. Jij wil toch niet degene zijn die de traditie verbreekt en een familieruzie veroorzaakt?

of:

Je familie heb je niet zelf gekozen. Het is al vervelend genoeg dat je je hele leven kerst hebt moeten vieren bij oom Piet, maar op ons eigen huwelijk bepalen wij!

  1. Kosten/Baten  

SONY DSCZet de emotie aan de kant en bekijk de gastenlijst eens op economisch niveau. Bijvoorbeeld door per gast de Return of Investment te berekenen (inkomsten / investering).

Wat voegen die verre familieleden toe aan de dag, en wat kosten ze per stuk? Oom Piet komt helemaal van de andere kant van het land, dus die moet ook blijven eten, en hij drinkt ook nog eens meer dan gemiddeld. Aan de andere kant is hij een gangmaker op het feest, en staat hij erom bekend dat hij dure cadeaus geeft.

 

4. Politiek

Het huwelijk is compromissen sluiten. En dat is iets dat we in de Nederlandse politiek hebben uitgevonden!

 Als mijn oom Piet niet mag komen, dan jouw tante Corrie ook niet!

 of:

 Okee, oom Piet mag komen, maar hij laat dat addergebroed van jouw neefjes en nichtjes thuis!

Veel succes met je gastenlijst!

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: