Stop de enveloppe

Groom to be

“Trouwen is niet alleen voor vrouwen”, meent aanstaande bruidegom Daniël. Hij vroeg zijn vriendin Jacqueline vorig jaar ten huwelijk, op een regenachtige avond op het strand van Noordwijk. Zij antwoordde met een volmondig ‘ja!’ en inmiddels zitten zij midden in de voorbereidingen. Omdat Daniël vindt dat trouwen teveel een ‘vrouwending’ is geworden, deelt hij zijn ervaringen in deze blog als Groom to be. Deze aflevering: het envelopje.

‘Wat willen jullie eigenlijk hebben?’ Het duurt nog drie maanden tot de grote dag is aangebroken, maar we krijgen de vraag nu al weleens. Het zet je wel aan het denken. Een uitzet hebben we niet nodig (we wonen al jaren samen), grote cadeaus als broodmachines passen niet in ons piepkleine keukentje, de drankkast is goed gevuld. Geld dan maar?

Ik sprak een tijdje terug met de eigenaar van een trouwlocatie die erg in trek is bij Chinese, Marokkaanse en Turkse bruidsparen. Hij vertelde mij dat hij speciaal voor deze bruiloften een kluis heeft laten neerzetten (vreemd eigenlijk, dat Chinese, Turkse en Marokkaanse bruiloften over één kam worden geschoren). Waarom de kluis? Het is bij deze bruiloften gebruikelijk om contant geld te geven aan het bruidspaar. De bruidegom loopt rond met broekzakken vol bankbiljetten, bij de bruid puilt het geld aan het eind van de avond uit haar decolleté.

Nederlanders geven overigens net zo graag geld, zo is te lezen in het Nationaal Trouwonderzoek van Toptrouwlocaties. Maar liefst 98 procent van de bruidsparen kreeg geld cadeau.  Wij Nederlanders stoppen het geld het liefst in een enveloppe met een kaartje erbij, zodat het bruidspaar de volgende dag kan lezen van wie ze dat geld hebben gekregen.

Bij een huwelijk waar ik onlangs ceremoniemeester was, ergerden we ons kapot aan die envelopjes. We hadden iedereen verzocht het geld te storten op een speciale website. Eventueel kon dat met een persoonlijke boodschap aan het bruidspaar. Maar de helft van de gasten kwam halsstarrig aanzetten met envelopjes, ‘omdat dat leuker is om te geven’. Gevolg was dat het bruidspaar telkens met stapels enveloppen rondliep, die we uit nood dan maar in een plastic tasje verzamelden. We leven in een digitaal tijdperk, wie heeft er tegenwoordig nou nog contant geld op zak?!

Aangezien het bruidspaar het geld de volgende dag al nodig had voor de huwelijksreis, was het ook niet erg praktisch. Ik zie al voor me hoe de bruidegom honderd enveloppen met geld op de toonbank legt van een geldwisselkantoor op Schiphol.

Ik vraag me ook altijd af of het bruidspaar al die kaartjes ook echt gaat nalezen. Zouden ze niet gewoon het geld uit de envelop trekken en de kaartjes op een stapel gooien om later een keer te bekijken? Waarschijnlijk wel: in hetzelfde trouwonderzoek lezen we dat 46 procent van de bruidsparen het geld al in de huwelijksnacht telt.

Zelf maak ik daarom gebruik van een cadeauwebsite. Je ziet steeds vaker in uitnodigingen het verzoek geld te geven voor de huwelijksreis. Het is de online variant op de good old bruidslijst, alleen geef je dan een massage voor de bruid, of een snorkeltripje voor de bruidegom. Meteen een leuke graadmeter voor het bruidspaar om te zien wie de gulste vrienden heeft!

Enveloppen

Afbeelding via Pinterest

Meer van Locatie adviseurs

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: