Trouwpak ABC

Jacquet, pochet, plastron, als bruidegom worden er een hoop termen op je afgevuurd die je ongetwijfeld nog niet eerder bent tegengekomen. Met dit handige lijstje heb jij geen ondertiteling meer nodig! 

Boxer
De basis van je pak! Dit comfortabele ondergoed van elastische katoen heeft een kort pijpje en sluit mooi aan.

Chabot
Alternatief voor de stropdas: een kortere bredere das die een vollere knoop heeft als een gewone stropdas. Omdat de chabot iets korter is, kan het alleen bij een gilet gedragen worden.

Corsage
Een bloemstukje dat op de linker revers (de omslag van je colbert) wordt gedragen. Mannen dragen de corsage met de bloemen omhoog. Vrouwen dragen de bloemen naar beneden gericht. Om beschadiging aan kleding te voorkomen zijn tegenwoordig corsages met magneetje verkrijgbaar!

Dress studs
Ook wel shirt studs genoemd. Het zijn kleine overhemdknoopjes die traditioneel gezien de voorkant van
een stijf gesteven rokkostuum overhemd sieren.

Gilet
Vestje dat onder het colbert wordt gedragen. Bij een driedelig pak is het gilet vaak uitgevoerd in dezelfde stof en kleur als het kostuum. Je kunt ook voor een gilet kiezen in een afwijkende stof of kleur. Met ton sur ton patroon of bijzondere kleur stem je accessoires zoals stropdas/chabot en pochet hier op af. Dit geeft een feestelijk accent aan het totaalbeeld.

Jacquet
Het jacquet bestaat uit een zwarte of grijze lange jas die vanaf de sluitknoop boogvormig naar achteren loopt. Dit gecombineerd met een grijs gilet en zwart/grijs gestreepte broek, wit overhemd, een zilvergrijze stropdas of plaston met pochet en grijze hoed en handschoenen.

Manchetknopen
Bij een overhemd met dubbele manchetten draag je manchetknopen. Dit is een mooi detail op de manchetten van je overhemd. Kies voor subtiele manchetknopen die bij de kleur van de gesp van de riem passen.

Plastron
Een korte en brede stropdas die gedragen hoort te worden onder een gilet. De namen plastron en chabot worden vaak door elkaar gebruikt.

Pochet
Een pochet is een vierkant stukje stof, vaak gemaakt van het zelfde materiaal als de das/chabot. Een pochet is puur decoratie, hij wordt nooit (!) als zakdoek gebruikt. Draag hem in het borstzakje van je colbert zodat hij nog gedeeltelijk zichtbaar is.

Rokkostuum
Lange zwarte jas met een dubbele knopenrij (die niet dicht worden gedaan) die aan de voorkant kort is en aan de achterkant uitloopt in lange panden. Dit gecombineerd met een diep uitgesneden wit gilet, een wit overhemd, zwarte broek, een witte das of strikje, wit pochet en witte handschoenen.

Singlet
Een aansluitend shirtje van goed ademend katoen, zonder mouwen. Een comfortabele must onder het overhemd! Het singlet is vaak in dezelfde uitvoering verkrijgbaar als de boxer.

Sjaal
Het alternatief voor mannen die wars zijn van een stropdas, chabot, plastron of strik. Sjaaltjes voor de bruidegom zijn uitgevoerd in soepele unistoffen en worden nonchalant twee keer rondom de hals geslagen of je maakt een grote lus waar je beide uiteinden doorheen haalt.

Smoking
Een klassieke zwarte smoking bestaat uit een colbert met sjaalkraag of satijnen revers. De smoking pantalon heeft meestal satijnen biezen op de zij naden. De smoking wordt gedragen met een wit shirt met blinde knoopsluiting (de knoopjes zitten verborgen achter een omgeslagen stukje van het overhemd), zwarte vlinderdas en zwarte lakschoenen. De kleur van de vlinderdas kan ook aangepast worden aan de kleding van de vrouw. Een smoking draag je alleen na 18.00 uur.

Ton sur ton
Letterlijk vertaald betekend het tint op tint of kleur op kleur. Stoffen waarbij door een iets andere weeftechniek een dessin in een zelfde kleur ontstaat.

Vlinderdas
Ook wel vlinderstrik of strikje genoemd. De vlinderdas wordt op de boord van een overhemd gedragen. Hij bestaat uit een lint dat om de hals wordt geknoopt. Het lint eindigt aan beide uiteinden in een strik, waardoor de das na het strikken een vlinderachtige vorm krijgt. Er zijn ook voor gestrikte exemplaren verkrijgbaar.

Binnenkort de bruidegom? Maak via Toptrouwlocaties.nl een afspraak en ontvang €70,- korting op je trouwpak!

Bron: Roka

Meer van Aranka Spanjaard

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: