Fotografie tips!

Ramon en ik (Hermine) zijn bruidsfotograaf. En omdat we volledig gespecialiseerd zijn in bruidsfotografie, proberen we zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van alles rondom bruiloften. Zo lezen we tijdschriften, bekijk ik zelf soms programma’s zoals “Say yes to the Dress” en proberen we zoveel mogelijk data te vinden over het trouwen zelf.

Hoe heerlijk dat Toptrouwlocaties eens per jaar een onderzoek laat uitvoeren naar wat er leeft in Nederland, rondom bruiloften. Dit jaar hebben in totaal 1.917 bruidsparen meegewerkt aan het Nationaal Trouwonderzoek en vragen beantwoord over hun grote dag. Uit al die ingevulde vragenlijsten kwam heel veel informatie naar voren. Uiteraard over trouwlocaties, budgetten en hoe lang men bezig was met het plannen, maar hier en daar kwamen ook gegevens naar voren over trouwfotografen. Dit is voor ons natuurlijk heel erg leuk om te lezen.

Het blijkt dat de ondervraagde bruidsparen zo’n 285 uur bezig zijn met het plannen van hun dag. Veel gebeurt toch nog altijd onder werktijd. Maar dan nog: wij hebben zelf destijds gekozen voor een hele goede weddingplanner, omdat we beiden druk waren met ons bedrijf. Vorig jaar gebruikten zo’n 10% van de stellen een weddingplanner. En dat verbaasd ons helemaal niets.

Qua fotografie zien we dat steeds meer bruidsparen bewust nadenken over het wel of niet hebben van een unplugged wedding. De vraag of gasten foto’s mogen maken tijdens de dag wordt door de een beantwoord met “ja absoluut en ze stuur ze naar onze trouw-app”, terwijl andere stellen juist aangeven dat gasten liever geen foto’s mogen maken. Want de dag wordt vastgelegd door 1 of meerdere professionals en dan is het zonde als de gasten in de weg lopen of zelf continu met een camera voor hun hoofd op de foto staan.

Sommige bruidsparen gaven aan dat ze achteraf spijt hebben van een lange fotoshoot, omdat ze toch het meest blij waren met de spontane foto’s van de dag. Een ander bruidspaar zei dat ze andere bruidsparen adviseren om heel duidelijk aan te geven wie voor hun van belang is. Een fotograaf ziet immers allemaal nieuwe mensen op een trouwdag en weet niet altijd direct uit te vinden wie het meest van belang is voor het bruidspaar. Onze tip: communiceer zo duidelijk mogelijk met je fotograaf en wees gewoon open in wat je verwacht en wil. Geef eventueel een opdracht mee zoals “zorg dat de sfeer zo eerlijk mogelijk wordt weergegeven” of “laat onze liefde voor elkaar en onze vrienden en familie zien”. Op die manier weet je fotograaf waar hij/zij extra op moet letten.

Wat wij een mooie afsluiter vinden is de gedachten van 1 bruidspaar: “bezuinig niet op je fotograaf: foto’s zijn je blijvende herinneringen en het is jammer als je geen mooie foto’s hebt van de mooiste dag van je leven”. En daar kunnen wij het als bruidsfotograaf zijnde alleen maar roerend mee eens zijn natuurlijk. Een goede reportage kost vaak veel geld, maar je doet er de rest van je leven mee.

Credits:
Mon et Mine
Nationaal Trouwonderzoek Toptrouwlocaties

 

Meer van Aranka Spanjaard

Comments are closed.

Tip onze redactie

Heb je suggesties voor onze blog? Tip onze redactie op info@weddingplanner.nl

Contact

Weddingplanner.nl is onderdeel van TopTrouwlocaties.nl.

Contactgegevens:
Franz Zieglerstraat 34D
1087 HN Amsterdam
T 085 2 735 735
E info@weddingplanner.nl

Volg ons op: