Als je trouwt, trouw je voor de burgerlijke stand. Dat gaat allemaal via de gemeente en daar zijn kosten aan verbonden. Afhankelijk van de locatie, datum en tijd kunnen die kosten verschillen.
Voordat je trouwt, moet je in ondertrouw zijn gegaan en jouw huwelijk bekend hebben gemaakt aan de gemeente waar je trouwt. (Dat hoeft dus niet je eigen gemeente te zijn.)
Dat betekent dat je een paar belangrijke zaken moet regelen. Uiterlijk twee weken voor het huwelijk plaatsvindt (en niet langer dan een jaar vooraf) ga je in ondertrouw bij de gemeente waar je wilt trouwen.
In die twee weken gaat de gemeente onderzoeken of jullie rechtmatig mogen trouwen. Zaken als leeftijd (minstens 18 jaar), of jullie geen (directe) familie van elkaar zijn en andere wettelijke verplichtingen worden gecheckt. Ben je bijvoorbeeld nog niet officieel gescheiden of heeft je toekomstige partner geen officiële verblijfsvergunning, dan gaat het huwelijk niet door.
Het is dus belangrijk dit tijdig te regelen. Zeker als je per se op een bepaalde dag wilt trouwen en van een specifieke trouwambtenaar gebruik wilt maken. Vrijdagen zijn bijvoorbeeld populair en daarom snel gereserveerd. Hoe eerder je aangeeft dat je gaat trouwen, hoe meer kans dat het ook echt mogelijk is op de door jouw gewenste dag en tijdstip.
Kosten
Iedere gemeente hanteert andere kosten. Voor ondertrouw betaal je niet (meer) en trouw je op maandagmorgen in het gemeentehuis, dan is dit vaak ‘gratis’. Tussen aanhalingstekens inderdaad, want het is niet helemaal gratis. Je moet sowieso de administratiekosten en het trouwboekje betalen. Reken op gemiddeld zo’n 200 euro. En vergeet ook niet de notariskosten wanneer je niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen. (Let op! Dit verandert per 1 januari 2018)
Daarnaast hanteren veel gemeenten een lager tarief wanneer je in het gemeentehuis binnen bepaalde tijden of op bepaalde dagen trouwt.
Verder variëren de kosten voor een burgerlijk huwelijk grofweg tussen de 350 en 1000 euro, met uitschieters op feestdagen. Vooral gemeenten waar mensen graag trouwen en op vrijdagen en zaterdagen kunnen de prijzen oplopen.
Wil je precies weten wat de prijzen per gemeente zijn? Op Toptrouwlocaties vind je de trouwtarieven van alle gemeentes in Nederland.
Trouwambtenaar
Wil je niet getrouwd worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand, maar iemand bijzonder? Dan kan dat met een babs (bijzondere ambtenaar van de burgerlijke stand). Deze persoon kan voor één dag aangesteld worden als trouwambtenaar. Dit kan een familielid zijn, maar bijvoorbeeld Imca Marina (zangeres) en Dirk Zeelenberg (acteur) zijn naast hun werkzaamheden ook babs. Reken er wel op dat wanneer je een beroemde babs neemt, hier ook kosten aan verbonden kunnen zijn. Dat geldt overigens ook voor je zus. Stel dat zij de bevoegdheid trouwambtenaar voor 1 dag aanvraagt, dan kost dat ook nog geld, denk rond de 150 euro.
Ook kun je voor een persoonlijk trouwambtenaar kiezen. Deze persoon zal ook duurder zijn dan via de gemeente een willekeurige ambtenaar regelen, maar deze persoon zal dan ook meer tijd stoppen in een persoonlijke speech tijdens jullie ceremonie.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren