Voor een perfecte huwelijksdag is het belangrijk ook de details tot in de puntjes verzorgd te hebben. Dat betekent niet alleen een mooi pak met bijpassende schoenen, maar ook mooie accessoires.
De stropdas
Volgens modekenners is de stropdas het eerste wat men ziet als ze je ontmoeten. Een stropdas kan een outfit maken of breken. Een belangrijk keuzemoment dus. Daarom helpen wij je graag bij het uitzoeken van de perfecte das.
- Een zwarte stropdas bij een zwart pak is echt altijd een winnaar. Hier kan niemand de mist mee ingaan.
- Bij een casual trouwerij in een relaxte sfeer kun je weg komen met een stropdas van wol, maar afgezien daarvan zijn zijde, polyester en microvezel een stukje veiliger.
- Houd er rekening mee dat stropdassen makkelijk kreuken. Laat ze dus niet rond slingeren als je thuis komt, maar hang ze netjes in de kast.
De dasspeld
Een dasspeld is je beste vriend bij een zwevende stropdas (denk wanneer je zit te eten en tijdens het dansen), omdat die de stropdas op zijn plaats kan houden. En er zijn enkele concrete regels waar je rekening mee kunt houden.
- De dasspeld mag maximaal ¾ van de breedte van je stropdas zijn, maar moet minimaal 2,5 cm bedragen.
- De dasspeld moet feitelijk hoger worden bevestigd dan de meeste mensen denken. Namelijk exact tussen de 3e en 4e knoop van je hemd. Een andere stelregel is om dezelfde hoogte aan te houden als de borstzak van je jasje.
- De dasspeld moet matchen met alle andere metalen details, zoals je riemgesp, horloge of manchetknopen.
De vlinderdas
De vlinderdas wordt al meer dan 430 jaar gebruikt. De vlinderdas komt in verschillende varianten (clip-on, voorgestrikt, maar een echte dandy strikt hem zelf) en is meestal van zijden. Hoewel er ook katoenen of wollen of velours varianten zijn.
- Hoe informeler een bruiloft is, hoe creatiever je mag zijn met je vlinderdas.
- De twee uiteinden van de vlinderdas moeten gelijk zijn aan de uiteinden van je ogen en de rand van je gezicht.
- Pas de breedte van de strik aan aan je revers (smalle revers, smalle strik). Dat geeft wel het mooiste resultaat.
De zakdoek
Een detail dat vaak over het hoofd wordt gezien is de zakdoek. Al eeuwen tilt de zakdoek het kostuum van de man naar nieuwe hoogtes. De zakdoek dateert al uit de tijd van de sterke, oude Grieken, maar is om onduidelijke redenen gezakt naar de onderste regionen van belangrijke mannenaccessoires. Laten we daar verandering in brengen.
- Het is nogal belangrijk dat de zakdoek niet uit de borstzak stulpt. Zorg dus voor de juiste maat en vouwmethode.
- Tegenwoordig is het doel van een zakdoek om diepte toe te voegen aan een pak en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet hij net niet passen bij je stropdas of vlinderdas. In plaats daarvan moeten ze elkaar aanvullen.
- De zakdoek kan ook het hemd aanvullen in plaats van de stropdas. Dat bepaal je zelf.
- Een zakdoek komt het beste tot zijn recht als hij van een ander materiaal is dan het jasje.
- Wees creatief als het gaat om het vouwen van de zakdoek. De mogelijkheden zijn eindeloos.
De manchetknopen
In tegenstelling tot de dasspeld wordt het dragen van manchetknopen niet overspoeld met regels. De enige echte regel is, net als met de dasspeld, dat metaal moet passen bij metaal. Waarmee je andere materialen zoals hout en leer uitsluit voor een bruiloft.
- Manchetknopen gaan hand in hand met een dasspeld.
- Houd er rekening mee dat je een hemd koopt dat is gemaakt voor manchetknopen, ook wel een manchethemd genoemd. Het is nogal lastig om gaten te maken in een normaal hemd.
- Als je een brede pols hebt, is het misschien de moeite waard om goed te kijken naar het sluitmechanisme van de knopen. Sommige sluiten een stuk makkelijker dan anderen.