De openingsdans ziet er altijd zo prachtig en romantisch uit, maar in de praktijk bezorgt het veel bruidsparen een hoop stress in de maanden voor het huwelijk. Daarom geeft Weddingplanner je graag een paar tips mee van professionals.
Tip 1 – Kies voor een choreografie op maat
Het is mogelijk een choreografie op maat te laten maken bij een dansleraar, passend bij jullie wensen, haalbaarheid, niveau, muziekkeuze(s), doelstelling, aantal gewenste lesuren en agenda. Dat is toch veel origineler dan een dans die allang bestaat? Bovendien kan een choreografie gemakkelijker worden aangepast indien een bepaalde beweging niet werkt, omdat je namelijk niet vast zit aan standaard danspatronen of regels.
Tip 2 – Neem een paar privélessen
Groepslessen zijn misschien gezellig, maar in een privé dansles leer je veel meer. Zodoende hoef je minder uren te boeken en kan de choreograaf/dansdocent gericht te werk gaan. Bovendien kan de agenda gemakkelijk aangepast worden aan die van jullie en dat kan bij groepslessen niet, die uren liggen namelijk al vast.
Tip 3 – Begin op tijd
Of je nou zelf thuis gaat oefenen of lessen neemt, begin een half jaar van te voren met de voorbereidingen. Boek zes maanden voor de grote dag een kennismakingsgesprek of proefles bij een dansschool. Of zoek een dans online die je graag wilt instuderen. Begin 3 maanden voor de bruiloft met de eerste danspassen. Als je te vroeg begint gaat de spanning eruit, als je (te) laat start wordt het ‘stress’.
Tip 4 – Word het onderling eens over de muziek
Op welke muziek willen jullie dansen? Zoek naar een nummer met een speciale betekenis (voor jullie). Muziek moet motiveren, dus beluister het nummer allebei 10 keer achter elkaar. Vinden jullie het nummer na 10 keer nog steeds leuk om te horen, dan is dat waarschijnlijk jullie nummer. Zorg dat het nummer een beetje ritme heeft, en niet de energieke stemming laat omslaan tot een saaie, rustige boel.
Tip 5 – Pas je dans aan aan de ruimte
Bekijk vooraf de locatie waar jullie openingsdans plaatsvindt. Hoe groot is de ruimte die nog over is als de gasten er zijn? Kunnen de gasten rondom staan tijdens de uitvoering van de openingsdans? Is er een podium en komt daar de DJ of een live band? Wat ligt er op de vloer? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Een swingende rock and roll uitvoering op een tapijt met nog geen meter omtrek aan ruimte, dat gaat niet werken.
Tip 6 – Kijk naar dansen op tv, internet, Youtube en in dansfilms
Leer dansstijlen onderscheiden en weet wat jij en je partner leuk vinden. Laat je niet afschrikken door het hoge niveau. Je hoeft geen Strictly Ballroom niveau te halen. Zolang jullie maar beiden de passen kennen en elkaar niet in de weg lopen (en een beetje swingend in de heupen kan ook geen kwaad).
Tip7 – Neem je tijd, maar niet te veel
Als je dan in elkaars armen over de vloer zweeft, net of je alleen op de wereld bent, kan zo’n dans niet lang genoeg duren. Dat begrijpt iedereen. Maar probeer niet langer dan vier minuten samen te dansen voor je het publiek uitnodigt mee te dansen. Anders wordt het voor jullie gasten wel een beetje saai.
Tip 8 – Houd rekening met kleding en schoenen
Als jullie vooraf oefenen, doe dan eens een lange rok aan en de schoenen die jullie op de huwelijksdag willen dragen. Heb je de mogelijkheid ook te oefenen op de locatie? Dan kan dat helemaal een zeker gevoel geven.
Met dank aan: Annemarie de Ruijter is professioneel en gediplomeerd dansdocente en bovendien eigenaresse van dansschool Beauty en Beweging