De geschiedenis van de bruidstaarten gaat terug tot het Romeinse Rijk. De symboliek van de taart is dan ook oud en rijk. Daarom lepelt Weddingplanner alles op wat je wilt weten over de bruidstaart.
Het is toch een dingetje als jullie als man en vrouw de taart aansnijden; de eerste daad als getrouwd stel. Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Sommige bruidsparen kiezen voor een dessertbar of andere zoete oplossing als vervanging voor de taart. Toch zijn we bij Weddingplanner een beetje van de oude stempel en denken we dat er niets gaat boven zo’n ouderwetse, meerlaagse bruidstaart.
Geschiedenis
Vroeger was de bruidstaart een soort koek met veel gist, symbool voor de vruchtbaarheid. Deze werd boven het hoofd van de bruid gebroken en verkruimeld met als symboliek dat de bruid haar maagdelijkheid ging verliezen en er veel kinderen zouden komen.
Rond de 19e eeuw verdwenen de koeken en deed de bruidstaart haar intreden. Van simpele éénlaags taarten gingen we richting de huidige bruidstaarten die vaak uit meerdere witte lagen bestaan.
Bruidstaart in Nederland
De bruidstaart kwam door het huwelijk tussen stadhouder Willem III en de Engelse prinses Mary Stewart naar Nederland en was doorspekt met symbolieken. De witte rozen stonden bijvoorbeeld garant voor de maagdelijkheid van de bruid. En de krenten en rozijnen in de onderste laag stonden voor vruchtbaarheid. De bruidstaart was bedekt met amandelen en suiker die symbool stonden voor het zoete en bittere van het huwelijk.
Door de jaren heen zijn de gebruiken en ceremonies rondom de bruidstaart veranderd. Tegenwoordig zijn rozen op een bruidstaart bijvoorbeeld rood, de kleur van de romantiek. Daarom ook is de bruidstaart officieel altijd wit: als bejubeling van de maagdelijkheid.
Tradities
Er zijn, naast symboliek, ook tradities rondom de bruidstaart. Zo snijdt het bruidspaar gezamenlijk de taart aan en eten zij samen het eerste stuk door om beurten aan elkaar te voeren. Ook ontstond er al in de 19e eeuw de traditie om het bovenste (kleinste) deel in te vriezen en op te eten wanneer het eerste kind geboren werd. Tegenwoordig vries je dit stuk in om na het eerste jaar samen op jullie trouwdag te eten.
Bruidstaarttrends
Ook in bruidstaarten zien we verschillende trends. Een paar trends van de laatste jaren.
Painted cake
We zien ze steeds vaker voorbij komen, de geschilderde taart. Je kunt een prachtig verhaal vertellen met een geschilderde bruidstaart. Uiteraard kun je ook kiezen voor een deel van de songtekst van jullie favoriete nummer of jullie namen en jullie silhouetten.
Kanten taart
Niet alleen geldt deze trend voor de trouwjurken, maar ook voor de bruidstaarten. Laat je taart matchen met je trouwjurk. Op de taart wordt een ‘kanten’ laag aangebracht van fondant of marsepein.
Naked cake
Vooral voor de bruidsparen die geen fan zijn van marsepein of fondant is de naked cake ideaal. Voordeel van de naked cake is dat deze vaak voordeliger is dan een bruidstaart met bijvoorbeeld fondant. De taart kan worden afgewerkt met een dunne laag crème en/of poedersuiker. Je blijft de cakelagen zien. Gebruik van vers fruit en echte bloemen zijn hiervoor heel geschikt. De naked cake is ook perfect voor bij een rustiek thema.
Chocolade taart
Ook deze taart kan perfect zijn voor bruidsparen die geen fondant of marsepein willen op hun bruidstaart: een bruidstaart afgewerkt met heel veel overheerlijke chocolade. Ook hier kun je weer gebruik maken van vers fruit of bloemen in de afwerking.
Naast het uiterlijk van de taart is de smaak minstens zo belangrijk. De tijd van chipolata vulling is al even voorbij. Denk nu aan bavaroissmaken als champagne, buttercream, witte chocolade, karamel of frisse fruitsmaken. Kies voor botercrème met smaken als stracciatella, Baileys, ganache, speculoos, chocolade of citroen. En dan is er nog de keuze in de smaak van de cake zelf. Denk aan red velvet, citroen, carrot cake, winterse kruiden of gewoon die altijd lekker vanille cake.
Wij zeggen: neem de tijd om de perfecte bruidstaart te vinden. Ga veel kijken en vooral veel proeven.
Hmmmmm, eet smakelijk!
TIP van Weddingplanner
Ga je zelf aan de slag met de bruidstaart? Bak de taart dan niet langer dan vier dagen voor het huwelijk en bewaar de lagen in de ijskast. De fondant kun je er op een later moment opsmeren, zeker niet op dezelfde dag dat de cake gebakken is. Dan is de structuur nog niet stevig genoeg.