Het is mogelijk de trouwdag te verzekeren. Is dat verstandig? In veel gevallen wel. Is het nodig? Dat weet je nooit. Je kunt ook te veel verzekeren, daar zijn we in Nederland goed in. De vraag is dus wat vind je belangrijk? En hoeveel risico wil je nemen?
Als je van plan bent op maandagmorgen met je grote liefde bij de gemeente te trouwen om daarna met een intiem gezelschap jullie huwelijk te vieren tijdens de lunch, dan is dit verhaal niets voor jou. Maar ben je nu al aan het rekenen hoeveel spaargeld je de komende maanden nog extra kunt toevoegen aan het budget voor een spetterend, once-in-a-lifetime huwelijksfeest? Dan is dit verhaal wellicht handig om te lezen.
Het gaat namelijk over verzekeren. Bah, horen we je denken. Verzekeren doe je alleen voor dingen die niet leuk zijn: schade, overlijden, diefstal. En je huwelijk, dat moet het feest van je leven worden! Misschien is een bruiloftverzekering daarom toch een slimme investering.
Wat is een bruiloftverzekering?
Als je gaat trouwen, en daarbij een trouwlocatie afhuurt, catering regelt en een band boekt, kunnen de kosten flink oplopen. En veel bruidsparen steken hun spaargeld in deze dag. Stel dat om onvoorziene reden deze dag niet door kan gaan, dan ben je je geld (deels) kwijt. Een nieuwe bruiloft organiseren kan dan vaak financieel niet meer. Daarom zijn de kosten die je voor deze dag maakt (grotendeels) te verzekeren. Zodat je deze bij afgelasting uitgekeerd krijgt.
Wat verzeker je?
Alles wat geld kost. Dus denk aan de kosten van je trouwlocatie, de aanbetaling van de band of dj, de kosten van de cateraar, het eten en drinken, de aankleding en jullie bruidskleding. Je verzekert ook personen. Dit zijn personen die onmisbaar voor het huwelijk zijn: bruid, bruidegom en getuigen. Wil je ook familieleden of andere gasten verzekeren, dan moet je deze apart meenemen in de polis. Daar zijn weer extra kosten aan verbonden. Per verzekeraar worden dit soort zaken verschillend geregeld, lees daarom goed de polisvoorwaarden van de verzekering.
Wanneer geldt de verzekering?
Bij noodweer en je hebt een buitenevenement. De plotselinge dood van een getuigen of bruid of bruidegom. Een ongeluk met de band. Een faillissement van de cateraar. Annulering van de locatie door brand. Zaken waar je niets aan kunt doen. Ook kun je je verzekeren voor diefstal of beschadiging van de huwelijkscadeaus (tot een bepaald bedrag). Uiteraard geldt hierbij dat je zelf niet nalatig of onvoorzichtig bent geweest.
Wanneer sluit je de huwelijksverzekering af?
Vanaf het moment dat je de eerste aanbetalingen hebt gedaan is het handig de verzekering af te sluiten. Je weet dan ook voor hoeveel geld je het huwelijk wilt verzekeren, dus ook hoeveel premie je gaat betalen.
Een week van te voren een verzekering afsluiten voor je strandhuwelijk terwijl je weet dat er noodweer aankomt, heeft natuurlijk geen zin.
Wat zijn de kosten van een trouwverzekering?
Dat verschilt per verzekeraar, maar ga ervan uit dat je 75 euro per maand voor de verzekering van een bruiloft van ongeveer 5000 euro betaalt en dat dit bedrag kan oplopen tot ongeveer 700 euro per maand voor een huwelijk van 50.000 euro.
Zijn er nog kleine lettertjes?
Bij verzekeringen zijn er altijd kleine lettertjes. Het is daarom belangrijk de polisvoorwaarden van een huwelijksverzekering goed door te lezen. Zo speelt bijvoorbeeld leeftijd een rol bij de te verzekeren personen (hoe ouder, hoe minder vaak verzekerd vanwege overlijdenspercentage) en heeft iedere verzekeraar weer eigen voorwaarden.
Waarop moet je sowieso goed letten bij het afsluiten van een trouwverzekering?
Kijk goed of je het juiste bedrag hebt verzekerd en niet maar een deel. Bedenk goed wie je wilt aanmelden als belangrijke personen voor die dag (dus naast de getuigen) om te verzekeren. En bedenk ook goed wat niet is verzekerd. Je moet niet denken dat je met een verzekering alles gecoverd hebt. Dat is namelijk niet zo, en dan kun je bij annulering nog voor financiële verrassingen komen te staan. Een verzekering afsluiten kan allemaal online, maar soms is het fijner iemand telefonische te spreken, zodat je zeker weet dat je de juiste verzekering afsluit.
Waar sluit je deze verzekeringen af?
Verschillende (grote) verzekeraars bieden deze trouw- of bruiloftverzekering aan, dus check ook je eigen verzekering. Enkele voorbeelden:
No Risk Wedding
Vrij Verzekerd
AON Bruiloftverzekeringen
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren