Bruidsmeisjes of jonkers? Eén ceremoniemeester, of twee? Twee of vier getuigen? Bij een huwelijk zijn meerdere taken te verdelen aan familie en vrienden. Wie doet wat?
Getuigen
Voor de Nederlandse wet (let op als je in het buitenland trouwt, dit verschilt per land) moet je minstens twee en maximaal vier getuigen hebben als bruidspaar. Het maakt niet uit of ze van de ene of andere kant van de familie zijn, je deelt de getuigen als bruidspaar. Wel is het gewoonlijk dat beide partners een getuigen (of twee) vragen.
De rol van de getuigen begint al bij de officiële aankondiging van jullie huwelijk bij de gemeente. Wanneer je in ondertrouw gaat, moet je namelijk de correcte namen (met alle gegevens zoals BSN) van jullie getuigen invullen. Deze personen moeten minstens 18 jaar zijn en geestelijk bekwaam (volgens de wet).
Tijdens de ‘echte’ huwelijksvoltrekking ondertekenen de getuigen de huwelijksakte, anders is jullie huwelijk niet rechtsgeldig. Mocht deze akte later in jullie leven kwijt raken, dan kunnen de getuigen bevestigen dat jullie getrouwd zijn.
Als getuige vraag je iemand die dicht bij je staat of een bijzondere rol in jouw of jullie leven speelt. Vaak zijn dit broers, zussen of beste vrienden. Het is per slot van rekening een eervolle en bijzondere taak om iemands getuigen te zijn bij een huwelijk.
Ceremoniemeester
De meeste bruidsparen kiezen ervoor een ceremoniemeester te vragen in de aanloop naar hun huwelijk. Een ceremoniemeester is vaak een goede vriend(in) of familielid waarbij je het volste vertrouwen hebt dat hij of zij stressbestendig is en een coördinerend wonder met overzicht.
Je kunt één ceremoniemeester hebben, maar het is ook niet ongewoon twee ceremoniemeesters te vragen.
In de periode van jullie huwelijk is een ceremoniemeester als een belangrijke steunpilaar. Zijn of haar taken zijn afhankelijk van wat jullie deze persoon toevertrouwen. Vind je het makkelijk zaken uit handen te geven? Dan kun je de ceremoniemeester een hele todo-lijst geven: decoratie, contact onderhouden met de trouwlocatie, vragen van gasten beantwoorden.
De ceremoniemeester(s) kondig je vaak aan in de eerste communicatie met de gasten. Bijvoorbeeld in een save the date kaart of de uitnodiging voor jullie huwelijk. Zo kunnen gasten met vragen over kado’s, overnachten of wensen voor eten en drinken dit met de ceremoniemeester overleggen. Dat scheelt jullie al bruidspaar een hoop geruis in de toch al drukke organisatie.
Daarnaast is een ceremoniemeester iemand die bijvoorbeeld het gezamenlijke kado regelt en eventuele aanvragen voor speeches of stukjes coördineert en in goede banen leidt (bijvoorbeeld nee zegt tegen ooms en tantes die graag willen speechen). Daarom overlegt een bruidspaar regelmatig met hun ceremoniemeester(s).
Op de huwelijksdag zelf is de ceremoniemeester de stille kracht achter de schermen. Wordt de taart ’s morgens op de locatie bezorgd? Dan is de ceremoniemeester er om deze op te vangen. Moeten de lampionnen buiten worden opgehangen? Dan zorgt de ceremoniemeester dat er vrienden zijn die even kunnen helpen.
Kortom, een goede ceremoniemeester is een steun en toeverlaat met een regisserende rol.
Bruidsmeisjes of jonkers
Het gezelschap dat je vaak rond een bruidspaar ziet in dezelfde kleur jurk of pak? Dat zijn de bruidsmeisjes en jonkers. Goede vrienden en vriendinnen van het bruidspaar die op de trouwdag zelf het gezelschap zijn dat zich in de directe nabijheid van het bruidspaar bevindt.
Vroeger waren deze mensen bedoeld als afleiding van de bruid, tegen boze geesten die haar wellicht iets wilden aandoen. Daarom hebben bruidsmeisjes traditioneel ook een prachtige lange, soms zelfs witte jurk aan. Tegenwoordig kiest de bruid vaak een kleur of stijl waarmee haar vriendinnen zelf aan de slag kunnen.
In de aanloop naar de huwelijksdag zijn het vaak de bruidsmeisjes en jonkers die de vrijgezellenfeestjes organiseren. Zij kennen de bruid en bruidegom goed en weten precies hoe de dag gevuld kan worden.
Op de huwelijksdag zelf helpen bruidsmeisjes de bruid vaak bij het aankleden. Ook houden zij het boeket vast tijdens de ceremonie.