Je hoeft geen kerkelijk huwelijk te sluiten om toch in een kerk te kunnen trouwen. Er zijn genoeg kerken waar je het burgerlijk huwelijk kunt laten voltrekken. Weddingplanner zet een paar bijzondere kerken op een rij.
De Duif in Amsterdam is een intiem neoclassicistisch kerkje. Te midden van de statige woningen aan de Prinsengracht is kerk De Duif, waar Jos Brink ooit preekte, een verborgen parel. Een bescheiden uiterlijk verbergt dit rijksmonument uit 1857 een verrassend groots interieur.
Het zicht op de stad Utrecht zou onherkenbaar zijn zonder de beroemde Domtoren die overal bovenuit torent. In de Domtoren bevindt zich op elf meter hoogte de monumentale Michaëlskapel. Ooit was dit de privékapel van de bisschop van Utrecht. Tegenwoordig is dit een geliefde en romantische trouwlocatie.
Vlakbij de Oranjesluizen in Amsterdam-Noord ligt op een terp aan de voet van de dijk de Schellingwouderkerk . Een intiem wit kerkje met een landelijke ligging. Trouwen op deze plek biedt het pittoreske van een landelijke bruiloft, maar met de stad op steenworp afstand. En het bijzondere is dat je met de auto kunt arriveren, maar ook met een bootje kunt aanmeren voor de huwelijksvoltrekking.
De Oude kerk Dongen is een gotische kerk daterend uit de 14e eeuw met een rijke historie. Het dak van het middenschip is ingestort en geconserveerd als ruïne, zodat de toren en de kerk verbonden blijven. Deze buitenplaats biedt nu een wonderschone mogelijkheid om tussen de bogen van de oude kerkmuren te dineren of een receptie te houden.
Intiem en bijzonder qua geschiedenis is de Amstelkerk Amsterdam. Gebouwd in de jaren 1668-1670 als noodkerk voor de bewoners van het nieuw aangelegde tweede deel van de grachtengordel. Uiteindelijk werden de plannen voor een grote stenen kerk op het Amstelveld niet uitgevoerd en is de ‘noodkerk’ tot op de dag van vandaag blijven staan. Uiteraard is deze volledig gerestaureerd.
Voor een stijlvolle huwelijksvoltrekking biedt de Kruisherenkapel in Uden een bijzondere ambiance. Deze kerk uit begin 20e eeuw is gebouwd door de Orde der Kruisheren. Een middeleeuwse religieuze orde die nog steeds bestaat. De kerk heeft een kapel die de geschikte locatie biedt voor een huwelijk met kerkelijk grandeur.
Wie grootst uit wil pakken kan het huwelijk sluiten en vieren in de Koepelkerk in Amsterdam. Dit beroemde en historische gebouw midden in Amsterdam heeft een prachtige, barokke bouwstijl en is na een grote brand in de jaren negentig helemaal gerenoveerd. Het monumentale uiterlijk draagt bij aan een unieke huwelijksdag.
Goed om te weten
Wil je je huwelijk ook kerkelijk laten inzegenen? Denk er dan aan dat je eerst het burgerlijk huwelijk sluit. Dit is wettelijk vastgelegd. Veel bruidsparen kiezen er dan voor om de trouwringen pas uit te wisselen bij het kerkelijk huwelijk. Andere bruidsparen wisselen twee keer de trouwring uit.
Wat zijn de etiquette bij een kerkelijk huwelijk?
BewarenBewaren
BewarenBewaren